måndag, juni 16, 2008

Intervju: Kvoteringen


Drog iväg en intis till Kvoteringen förra året i hopp om att jag skulle få ihop material till ett nytt pappersnummer, men dom planerna grusades ju rätt snabbt, så här är den, min enda intervju på 5 år eller nått, håll till godo. Denna intervju kommer förmodligen också publiceras i zinet Knävelborr #2 som Simon från Anger Burning /Assassination pillar med. Sedan denna intervju gjordes har Kvoteringen släppt sitt bästa släpp, Ep'n 'Dödens Handslag' på Communichaos Media, skaffa den snubbe (samtidig som du skaffar nya Meanwhile Lp'n). Lalla på mysbrallorna och knäpp upp en 2,8:a, nu kör vi.

1. Ok, lite bakgrundshistoria kan väl vara på sin plats. Hur kommer det sig egentligen att gudfadern av all bra svensk råpunk och trummisen från Sveriges mest framgångsrika punkrockband, med åtskilliga världsturnéer under bältet, hamnar i samma band!? Team Slan… utveckla!
Inte alls krångligt egentligen…Jallo flyttade till Örebro för en massa år sen och jag kände han lite grann innan det, bytt skivor och skit med Finn och så. Sen började han jobba på Burning Heart där mitt andra gäng Millencolin har gett ut plattor. Lärde känna han mer, gemensamt intresse i gammal råpunk och även fisket. På den vägen är det. Vi gjorde en 7” med ett band som hette I.R.D I Ren Desperation där Disfear-Björsa och Nine-Johan var med och det lät helt ok men rann väl ut i sanden kan man säga. Ett tag efter det så blev jag och Jallo sugna på att köra igång ett band, svinspontant och problemfritt skulle det vara. Bara dra iväg till repan och spela in och blärra lite. Det blev schysst och det fanns några labels som var peppade så vi körde på Terrötten för det kändes kul att få visste vad det var och han (Renan) var ägg-peppad på det. Team Slan = ett gäng halvfeta, helslaniga polare (dock duktiga sportfiskare) som fiskar så ofta det går. Jag, Jallo, Kimmo (Voice Of A Generation, The Accidents), Olle Garp (morgonpasset i p3), Erik (Millencolin), Mårta (Radio Brigade, ex. Bombshell Rocks) och några till.

2. Favveblärr?
Är väl inte direkt kräsna med det. All möjlig skit egentligen, röd bag-in box, starköl och whiskey är väl Jallo’s pryl, inte så noga med märke och så direkt. Calle gillar det mesta han å. Jag gillar en halvslanig spansk brandy som heter Veterano och det är väl den och whiskey jag gärna har hemma och kör lite kalsong-lall med. En stroppig fin single malt är ju mulligt.

3. Ni spelar ju in i studio Necro, vilket är en portastudio förutsätter ja. Vad är fördelarna/ nackdelarna med det? Blir resultatet som ni tänkt er, ja menar Jallo har väl fortfarande dille på det där med diskant och mellanregister på gurorna!?
Det är bara fördelar för oss. Enkelt och låter som vi vill. Vi skulle ju kunna spela in i min/Millencolins Studio Soundlab men jag kan inte med den och vi skulle aldrig kunna få det att låta som vi vill där.

4. Ni har ju bytt lite medlemmar, Råttan och Olle har lämnat skeppet och Calle har tagit över sången. Hur mycket prägel har de satt på erat sound (om någon)? Varför slutade de 2 förstnämnda och tycker du att ni låter annorlunda sedan Calle tog över sången? Vad är det för snubbe egentligen?
Dom satte inte nån prägel direkt om du frågar mig. Sköna snubbar dock ointresserade. Calle sjunger skitbra tycker vi. Inte så jätte jätte långt från Råttan men definitivt bättre. Calle är en gammal polare sen länge, hade ett råpunkband med han för typ 15 år sen som hette Blint Raseri, blev dock inte mer än demos. Han är lite halvgalen snubbe med bra attityd och ägg-peppad på Kvoteringen.

5. Vad tycker du om den svenska råpunkscenen idag? Personligen så tycker jag att de ”nyare” banden, med yngre medlemmar, inte har nån större koll på hur man gör bra grejer, Man kan ju nästan räkna med att om det är unga medlemmar så låter det skit. Så var det ju inte förr, några tankar om detta?
Nej, inte direkt. Tråkigt va?! Ärligt, jag bryr mig inte om det, man hittar ju massa bra band ändå, finns ju miljoner band. Lyssnar ju på massa annat än råpunk också så det är ju inget att hänga upp sig på.

6. Kvoteringen hade sitt första liveframträdande för ett tag sedan, blev det som ni tänkte er (lite skillnad mot vad du är van med va!)? Var det från början tänkt att ni skulle spela live eller var det menat som ett projekt? Kommer ni fortsätta köra live?
Vi visste ju att det skulle bli bra i och med att vi körde med Mob 47 som är schyssta snubbar som fan. Det blev väl faktiskt ännu bättre än vi trott, folk öste rätt bra och var peppade. Vi kommer definitivt köra mer live, har ju Augustibuller och Sala Punkfest inbokat och det kommer mer när nåt verkar kul och så. Visst skiljer det sig mot Millen men va fan jag har ju inte glömt hur det startade och var under flera år i början så det var lugnt och pisskul.

7. Samtliga Kvoteringen släpp (Pisschrist splitten borträknad) är ju utgivna av Brasilianska Terrötten Records. Är ni nöjda med samarbetet, (distribution m.m.) funkar det att ha ett bolag på andra sidan jordklotet? Kommer ni fortsätta att släppa grejer på Terrötten?
Det funkar absolut när det är en så peppad jäkel som har det. Distributionen är väl kanske inte top-notch och det är väl inte helt lätt att hitta våra prylar alltid men de större distrona har grejerna, Prank, Havoc, Yellow Dog etc. Tidsplanering får man väl överlag ta med en nypa salt i crust-branchen. Vi kommer säkerligen fortsätta ge ut grejer där, ha är schysst som fan och brinner för Kvoteringen.

8. Ni har släppt 2 singlar, en split 7” och ett album på ganska kort tid. Kommer ni fortsätta spruta ut grejer i samma takt, eller kommer ni dra ner på tempot. Nöjd med det ni åstadkommit än så länge?
Vi är absolut nöjda med det vi gjort. Har även en split 7” med Nitad som kommer snart och det blev bra som satan om du frågar mig, rått rått rått. Den kommer ut på holländska Burning Sensation och även på Japanska MCR som cdep. Vi kör när vi är peppade och kommer säkerligen dunka in nån 7” eller två innan det här året är slut.

9. Ni släppte er första Lp/Cd, Bister Prognos, för ett tag sedan, vilken också är en diskografi med allt ni spelat in hittills. Är ni nöjda? Berätta lite om den och hur den skiljer sig gentemot era tidigare inspelningar. Vilket släpp föredrar du och varför?
Skitnöjda. Jag brukar inte direkt lyssna på sånt man själv spelar på men jag gillar det där. Största skillnaden är väl att Calle sjunger på dom nya 9 låtarna (A sidan) annars är det mangel som vi gillar det. Alla släppen har sin egen pryl tycker jag.

10. Hur vill du att man ska lyssna på er musik? Är det något speciellt man ska lyssna efter eller tänka på? Någon speciell känsla som ni vill att lyssnare skall uppleva?

Äh, lyssna hur du vill. Det är inge krångel eller djupare prylar. Tycker väl själv det passar säg bäst till ett rejält blärr. Gillar man och orkar bry sig om texterna så är väl det en bonus eftersom vi är allvarliga med de flesta av dom.

11. Ni ska ju släppa en split 7” med Nitad från Stockholm. Är dom inte lite väl hypade och ovärdiga, ja menar, dom lär ju inte köpt Seeing Feeling Bleeding när den kom ut liksom, då gick dom väl i Refused-blöjor hela bunten antar ja… hehe
Dom är skitbra plus att dom är pisschyssta. Tror Benis är gammal Discharge punkare faktiskt.
Refused-blöjor inget fel i det…. fan finns det Discharge blöjor? Vore fräckt att ha till kiden eftersom jag är nybliven farsa. Jag fattar såklart att du skämtar här men du vet, vem fan bryr sig så länge det är schysst musik och bra snubbar.

12. Både du och Jallo är ju trummisar, vem av er är bäst på att piska d-takt egentligen? Vem tycker du är Sveriges bästa d-taktare?
Jallo spelar fan så mycket bättre d-takt. Fan lyssna på Tottis prylarna, nya plattan är förövrigt riiiktigt jävla bra tycker jag.

13. Förresten, Hela Skiten Rämnar låter jävligt State of Fear-influerad, ligger det nått i det? Vad har du annars för favvoband inom genren?

State Of Fear influerad… du ser…det ligger nog prick ingenting i det . När vi gjorde den kallade vi den Onslaught-låten eller Mellakka.låten för vi tyckte det var lite av det i den. Favvoband i råpunk/crust genren… kanske är trist men det är ju såklart Discharge, Mob47, S.O.D, Mellakka, Bastard, Riistetyt, Cimex och Jallo’s shit och det där men ”nyare” band som Skitkids, Sista Sekunden, Framtid, F-Minus, Nitad och Tragedy är bra prylar det med. Fan finns ju jäkligt mycket bra och jag lyssnar ju även på massa annat än sånt här mangel.

14. Vad har ni för tankar om den nya roffar-regeringen? Dom lär ju inte sitta mer än en period. Jag skyller regeringsbytet på att fattlösa förstagångsväljare som aldrig surfat med modem, inte vet vad EG var och som i tidig ålder blev utsatta av verklighets-TV. Inte äger de några plattor heller, mp3 liksom, det är ju jävligt kul å vinyl har dom aldrig hört talas om…
Blir det inte byte nästa period är det skandal och då lär det slana ihop ordentligt.

15. Era texter är ju rätt miljöinriktade och det verkar som om ni saknar framtidstro. Jag håller med. Alla är så upptagna med sig själva och massa teknik hit och dit. Dagens unga har ju inte ens åkt längdskidor eller pimpelfiskat, och ingen stereo har de heller. Visst, det är väl kul att den digitala tekniken går framåt men alla nya digitala medier kommer ju indirekt medföra att en del av kulturen kommer försvinna en dag, när Internet kollapsar och datorn lägger av. Nä skicka kidsen på kollo på sommarn så dom börjar fatta nått!
Texterna är viktiga för oss, inget snack. Det blir väl våran generation som får visa ungarna naturen och sånt. Går ju att surfa trådlöst ute i skogarna nu så det borde väl gå att få ut dom dit med datorn annars men fan jag håller med, det är rätt tragiskt hur det har blivit sånt sjukt fokus på allt tekniskt och jag är själv lite halv-hookad på mail, sms och skit. Jallo har en teori och förslag som han brukar dra upp när vi är ute i ödemarken i fjällen, ”-skicka ner ungjävlarna i gruvan så de får lära sig arbeta och ge dom riktig mat och inte hamburgare, pizza och skit. Skulle jag se nån jävel med spray burk göra graffitti så vete fan hur det skulle sluta…”

16. Kommer du ihåg när Millencolin spelade på Kamikaze punken i Hova (94?)! Det var tider det. Millen på minsta scenen, Dia Psalma på största. Vilken är den bästa spelning du någonsin spelat?
Ja det kommer jag ihåg. Vi var säkert enda bandet som sjöng på engelska där och folk var väl halvpepp på US-punk då.…tror Jallo kan ha hånglat upp nån av våra tjejer vi hade då. Bästa spelningen med Millen, fan det går ju inte att ta ut nån sådär fattar du ju, nån spelning här hemma i Örebro på senare tid ligger topp 5 i alla fall. Hultsfred har varit kul. En massa makalösa gig i Syd Amerika och Australien. Omöjligt att säga nån specifik.

17. Okay, det var väl allt jag hade tror jag. Passa på och säg några väl valda ord om du vill. Tack för mig!
Tack ska du ha för denna intervju. Kul och schysst. Ha det mulligt.

Inga kommentarer: